Het ontstaan van het georganiseerde voetbal in

Heerewaarden vindt zijn oorsprong op Steenfabriek

de Hogewaard, als daar eind jaren twintig, begin

jaren dertig van de vorige eeuw een aantal

arbeiders een terrein in orde maken voor het

spelen van voetbalwedstrijden. Deze wedstrijden

gaan dan voornamelijk tegen de concurrerende

fabrieken van De Voorne en Bato’s Erf. Op 13 mei

1930 ziet ook in “het dorp” een voetbalvereniging

het licht. Wanneer men besluit om onder de naam

Voorwaarts competitie te gaan spelen, sluiten ook

de spelers van de steenfabriek zich hierbij aan.

Daar de club voor een groot deel uit beroepsvissers

bestaat, welke de gehele zomerperiode afwezig

zijn, gaat Voorwaarts wegens gebrek aan spelers

na enkele jaren alweer ter ziele. 5 April 1940 wordt

een tweede poging ondernomen, en tot

heroprichting van Voorwaarts overgegaan. Nu zal

echter de dreiging van de oorlog roet in het eten

gooien. Nadat Voorwaarts in 1941 nog het kampioenschap behaalt, wordt in 1942 besloten om de vereniging wederom, nu wegens: “het deporteren der jongelingen naar Duitsland voor arbeidsinzet en krijgsgevangenschap” op te heffen. Nauwelijks is de oorlog echter ten einde, of op 2 juni 1945 wordt in Café Vermeulen besloten om de bal opnieuw aan het rollen te brengen. Op verzoek van de KNVB wordt de naam Voorwaarts nu veranderd in Heerewaarden en al na drie jaar kan men weer een kampioenschap vieren en promoveert men naar de 1e klasse
Na jaren te hebben gespeeld op een terrein gelegen aan de Oude Oven, wordt begin jaren vijftig de overstap gemaakt naar De Buke, alwaar in 1958 het eerste stenen kleedgebouw wordt opgeleverd. Het laatste kampioenschap van ons standaard elftal wordt behaald in het seizoen1963 – 1964. In 1972 wordt besloten tot het oprichten van een dameselftal, wat tot op heden nog steeds deel uit maakt van de vereniging. In 1976 start men met de bouw van het huidige clubgebouw.
Successen, enkele behaalde periodetitels uitgezonderd, zijn de laatste jaren helaas uitgebleven, maar de vereniging heeft zich deze tijd wel weten te ontwikkelen tot een niet meer weg te denken onderdeel in de Heerewaardense samenleving.
Grootste bedreiging voor de vereniging in de komende jaren is ongetwijfeld een door de gemeente opgedrongen fusie, waardoor na een geschiedenis van ruim 80 jaar het voetbal uit Heerewaarden zou verdwijnen.

​Noar Veure Herrewoare!

Bestel hier het boek over de afgelopen 80 jaar voetbal in Heerewaarden.  Hierin staan leuke anekdotes en verschillende foto's van vroeger en de afgelopen jaren. Dit boek is geschreven door Hans van der Velden. De kosten bedragen € 15,-. Inzage is mogelijk in de kantine. Vul via onderstaande button uw gegevens in.

​Locatie;

 

S.V. Heerewaarden​
Sportpark ''De Buke'' (Bij 'MFC De Steen')
Bukestraat 1

6624AN Heerewaarden

  • Facebook
  • Twitter
150 Raden ons aan